Het opleiden van nieuwe muzikanten is voor onze harmonie belangrijk. Iedereen die graag een hout-, koper- of slaginstrument wil leren bespelen is welkom. In samenwerking met muziekschool de Sleutel bieden we voor deze instrument lessen aan. Om jonge kinderen enthousiast te maken voor muziek worden de cursussen “Een koffer vol muziek” en “Samen op weg naar een instrument” aangeboden.
Een koffer vol muziek
Dit is een korte cursus voor kinderen uit groep 1-2 en groep 3. Tijdens de lessen wordt gewerkt met verschillende thema’s, bijvoorbeeld dieren, seizoenen en feestdagen. Op deze manier komen jonge kinderen spelenderwijs in aanraking met muziek. Door middel van het zingen van liedjes, het bewegen op muziek en het bespelen van ritme-instrumentjes leren ze de basis van muziek kennen op gebied van maat, tempo, melodie en ritme.
Samen op weg naar een instrument
De stoomcursus “Samen op weg naar een instrument” is een goede keuze voor leerlingen uit groep 4 en 5 die meer willen weten over muziek, maar nog niet weten welk instrument ze willen leren. Muzieklessen zijn niet alleen leuk, maar hebben ook een positieve invloed op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen. Zo is muziekles goed voor samenwerking, motoriek, leren luisteren, concentratie, expressie en het opbouwen van zelfvertrouwen. Dit kan leiden tot de ontdekking van nog niet gekende talenten. In de loop van deze cursus raken kinderen vertrouwd met alles wat te maken heeft met het bespelen van een instrument. Ze leren oefenen, luisteren, samenspelen en noten lezen. Muziek maken is niet alleen leuk is, maar ook een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van kinderen. De lessen worden gegeven door professionele docenten.
Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Natalie Groothuis via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Beginnen met een muziekinstrument
De leeftijd waarop een kind aan de opleiding voor een blaas- of slagwerkinstrument kan beginnen ligt rond de 9 jaar. Op deze leeftijd zijn de benodigde vaardigheden voldoende ontwikkeld om een muziekinstrument te bespelen. Veel kinderen beginnen met het bespelen van een instrument nadat zij de lessen “Samen op weg naar een instrument” hebben afgerond, maar dit is niet verplicht.
Kinderen die muziekles nemen kunnen een instrument en muziekstandaard van de vereniging lenen. Voor het gebruik van deze instrumenten wordt een jaarlijkse kleine bijdrage gevraagd.
Na ongeveer een jaar kan de leerling, in overleg met de docent, deelnemen van het jeugdorkest of jeugdslagwerkgroep van onze harmonie. In dit orkest spelen alle kinderen die net aan hun muziekopleiding zijn begonnen. Dit is niet alleen goed voor de muzikale ontwikkeling van kinderen, maar samen spelen is ook veel leuker. Er wordt wekelijks gerepeteerd op dinsdagavond. Het jeugdorkest treedt ook op tijdens verschillende activiteiten van onze harmonie.
Naast het samen muziek maken worden ook andere activiteiten georganiseerd om jeugdleden bij onze vereniging te betrekken. Zo organiseert de activiteitencommissie jaarlijks een najaarsactiviteit en gaan we met alle jeugdleden een weekend op kamp.
Doorstromen naar het harmonieorkest
Tijdens de opleiding leggen de leerlingen theorie- en praktijkexamens af. Wanneer leerlingen hun A- en B-diploma hebben gehaald kunnen zij doorstromen naar het harmonieorkest.
Slagwerkgroep
Leerlingen die een slagwerkinstrument bespelen kunnen na het halen van hun B-diploma deelnemen aan de slagwerkgroep van onze vereniging. Voor nieuwe slagwerkleerlingen wordt een jeugdslagwerkgroep gevormd.
Docenten
De individuele muzieklessen worden verzorgd door docenten van Muziekschool De Sleutel. De lestijden worden zoveel mogelijk afgestemd op de wensen van de leerling en vinden veelal plaats in dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte.